Skip to content Skip to footer

Z akých pohárov piť šumivé víno?

Aj vy máte doma x sád pohárov na rôzne druhy alkoholu a iných nápojov? Z akých pijete šumivé vína? Ak ešte nemáte flauty, teda úzke vysoké kalichy, v ktorých sa zvykne podávať, vôbec sa netrápte ich kúpou. Prečo? Tvar pohára vplýva nie len na to, ako rýchlo sa bublinky z vína uvoľnia, ale aj na to, ako víno cítime, vplýva na jeho arómu a chuť. A keďže každému chutí niečo iné, možno žiadne špeciálne poháre ani nepotrebujete.

Bublinky vo vínach prenášajú aromatické zlúčeniny na povrch a uvoľňujú sa do vzduchu. Vo vysokom pohári v tvare flauty je veľká hĺbka vína, ale malá plocha hladiny, cez ktorú sa môžu bubliny uvoľňovať. Rýchlosť, akou sa bublinky uvoľňujú, nevyhovuje každému druhu šumivého vína. Samotní producenti šumivých vín odporúčajú, z akých pohárov piť jednotlivé vína z ich ponuky. Veľmi často sú to pri proseccu poháre na biele víno.

Bublinkám v pohároch sa venovali dokonca aj na univerzite. Existujú celé štúdie o tom, ako sa aromatické zlúčeniny prenášajú na povrch a ako to ovplyvňuje typ pohára. Niektorí producenti šampanského sa dokonca snažia maximalizovať zážitok z pitia svojho vína tým, že si dávajú vyrábať svoje vlastné poháre na šampanské. Rozdielne, veľkosťou i tvarom, sú poháre na neročníkové šampanské, na rosé či prestige. Vytvárajú tak svojim zákazníkom zážitok z pitia ich šampanského, tak povediac, “ na mieru”.

Z čoho teda piť šumivé vína?

Jednoznačne zo skleneného pohára na stopke. A aký má byť samotný kalich?

Intenzita perlenia je nižšia v úzkom kalichu – flaute, preto sa nám víno zdá menej aromatické. V pohári na biele víno je už perlenie intenzívnejšie, a preto aj aróma silnejšia. Najlepším pohárom na šampanské a kvalitné šumivé vína vyrobené metódou sekundárnej fermentácie nie je teda flauta, ale pohár na biele víno.

Mnoho výrobcov pohárov prišlo na trh s pohármi určenými priamo na prosecco. Ich tvar je širší ako pri flaute a hore sa zužuje. Nazývajú ich prosecco alebo aj tulipán. Tento kalich dodáva vínu jemnejšiu chuť ako flauta, a zároveň ho čiastočne zadržiava v pohári nad hladinou.

Je to celá veda. Ak chcete mať z pitia šumivého vína najlepší možný pôžitok, sledujte informácie výrobcu či predajcu, uvádzajú odporúčanú teplotu nápoja na podávanie a tvar pohára. Nič však nepokazíte, ak ostanete pri pohároch na biele víno.