Skip to content Skip to footer

Sekt

Sekt je šumivé víno, ktoré na Slovensku roky poznáme a zvyklo sa volať aj “šampanské”. Toto pomenovanie nie je správne, pretože šampanským môže byť len šumivé víno vyrobené za daných pravidiel vo francúzskej oblasti Champagne.

IMG_0758

To, čo majú sekt a šampanské spoločné, je však metóda, ktorou sa vyrábajú, takzvaná Méthode Champanoise alebo aj tradičná metóda. Vyznačuje sa tým, že bublinky sa tvoria vo víne počas druhotnej fermentácie priamo vo fľašiachTeda rovnako ako v prípade španielskej cavy či francúzskeho šampanského celý proces prebieha priamo vo fľašiach, nie vo veľkých nádržiach ako pri proseccu. Sú však aj vinári, ktorí zvolia rýchlejšiu, menej pracnú, a teda aj lacnejšiu cestu a vyrábajú sekt metódou Charmat, teda druhotná fermentácia prebieha vo veľkých kovových nádobách.

Druhy sektu podľa množstva cukru

Sekt cukornatosť
Extra Brut do 3 g/l najsuchší druh, takmer úplne bez cukru,
označovaný aj “naturale”
Brut do 15 g/l najpopulárnejší druh, suché s náznakom sladkosti
Extra Dry 12 - 20 g/l suché s miernou sladkosťou
Sec 17 - 35 g/l výraznejšia sladkosť
Demi-sec 33 - 50 g/l sladké, pije sa k dezertom
Doux viac ako 50 g/l veľmi sladké, vyrába sa len málo

Označenie sekt sa používa pre šumivé vína vyrobené touto metódou v Česku, Nemecku, Rakúsku a na Slovensku. Mnoho krajín ale má pre tieto vína svoje vlastné označenie, v Španielsku je to cava, v Portugalsku espumante, v Taliansku Prosecco či asti, v Maďarsku pezsgő, vo Francúzsku crémant či mousseux. 

Ak natrafíte na víno, ktoré je označené ako “perlivé”, tak vzniklo rovnakou metódou, ale je v ňom nižší tlak, a teda stačí aj iný, menej pevný, uzáver. Existuje aj “perlivé víno sýtené CO2”, čo je označenie  pre vína, do ktorých bublinky pridali umelo. 

Obchod

Navštívte náš e-shop