Sekt je šumivé víno, ktoré na Slovensku roky poznáme a zvyklo sa volať aj “šampanské”. Toto pomenovanie nie je správne, pretože šampanským môže byť len šumivé víno vyrobené za daných pravidiel vo francúzskej oblasti Champagne.
To, čo majú sekt a šampanské spoločné, je však metóda, ktorou sa vyrábajú, takzvaná Méthode Champanoise alebo aj tradičná metóda. Vyznačuje sa tým, že bublinky sa tvoria vo víne počas druhotnej fermentácie priamo vo fľašiach. Teda rovnako ako v prípade španielskej cavy či francúzskeho šampanského celý proces prebieha priamo vo fľašiach, nie vo veľkých nádržiach ako pri proseccu. Sú však aj vinári, ktorí zvolia rýchlejšiu, menej pracnú, a teda aj lacnejšiu cestu a vyrábajú sekt metódou Charmat, teda druhotná fermentácia prebieha vo veľkých kovových nádobách.
Sekt | cukornatosť | |
---|---|---|
Extra Brut | do 3 g/l | najsuchší druh, takmer úplne bez cukru, označovaný aj “naturale” |
Brut | do 15 g/l | najpopulárnejší druh, suché s náznakom sladkosti |
Extra Dry | 12 - 20 g/l | suché s miernou sladkosťou |
Sec | 17 - 35 g/l | výraznejšia sladkosť |
Demi-sec | 33 - 50 g/l | sladké, pije sa k dezertom |
Doux | viac ako 50 g/l | veľmi sladké, vyrába sa len málo |
Označenie sekt sa používa pre šumivé vína vyrobené touto metódou v Česku, Nemecku, Rakúsku a na Slovensku. Mnoho krajín ale má pre tieto vína svoje vlastné označenie, v Španielsku je to cava, v Portugalsku espumante, v Taliansku Prosecco či asti, v Maďarsku pezsgő, vo Francúzsku crémant či mousseux.
Ak natrafíte na víno, ktoré je označené ako “perlivé”, tak vzniklo rovnakou metódou, ale je v ňom nižší tlak, a teda stačí aj iný, menej pevný, uzáver. Existuje aj “perlivé víno sýtené CO2”, čo je označenie pre vína, do ktorých bublinky pridali umelo.