Skip to content Skip to footer

6 vecí, ktoré treba vedieť o proseccu

  1. Prosecco je IBA iba šumivé víno z konkrétnej oblasti na severovýchode Talianska. Musí byť označené ako prosecco.
  1. Nie každé prosecco musí byť z dedinky Valdobiadene. Oblasť, kde sa môže dorábať hrozno a z neho vyrábať prosecco je väčšia a dôležité je, aby bolo označené ako prosecco.
  1. Prosecco je kategorizované ako DOC alebo DOCG. Je to označenie lokality a kvalita je kontrolovaná, ale neznamená to, že DOC vína sú menej kvalitné ako DOCG. Aj DOC vína môžu byť skvelé.
  1. Skratka DOCG znamená Denominazione di Origine Controllata e Garantita – označenie originálneho pôvodu a kvality. Takto označené vína musia pochádzať z vymedzeného regiónu a musia v ňom byť aj vyrobené. Zároveň musia spĺňať stanovené prísne štandardy kvality. Pred fľašovaním sú úradne kontrolované a po fľašovaní je víno označené ochrannou známkou, kolkom.
  1. Prosecco sa vyrába iba z jedinej odrody hrozna – glera. Až do roku 2009 sa táto odroda nazývala prosecco, talianske úrady to zmenili kvôli tomu, aby požiadali o právnu ochranu názvu „Prosecco“ prekrstením odrody na „Glera“. Niečo podobné urobili Francúzi pre ochranu názvu Champagne ako miesta pôvodu.
  1. Aký je rozdiel medzi proseccom a šampanským? Okrem oblasti, v ktorej sa vyrába, je hlavným rozdielom metóda, ktorou sa vyrába. Kým pri šampanskom prebieha druhotná fermentácia vo fľašiach, pri väčšine prosecca prebieha vo veľkej nádrži. Tento proces má niekoľko názvov –  Charmat-Martinotti, talianska alebo aj tanková metóda. Je to lacnejšie, rýchlejšie a menej náročné na prácu ako tradičná metóda používaná pri šampanskom. Aj vďaka tomu je cena prosecca podstatne nižšia ako cena šampanského.