Skip to content Skip to footer

Cava

Cava je španielske šumivé víno, ktoré sa vyrába rovnakou metódou ako šampanské. Oficiálne je cava definovaná ako „Vino Espumoso de Calidad Producido en una Región Determinada“ (akostné šumivé víno vyrábané v určenom regióne), má označenie pôvodu a musí byť vyrobená klasickou metódou – le méthode champenoise.

cava

Väčšina cavy v Španielsku sa vyrába v Katalánsku. Najznámejším regiónom, kde sa vyrába, je región Alto Penedés neďaleko Barcelony. Vinárstva produkujúce cavu sú ale aj v regiónoch Aragón, Castilla y León, Extremadura, La Rioja, Baskicko, Navarra a Valencia.

Na rozdiel od prosecca, ktoré sa vyrába striktne iba z jedného druhu hrozna – glery – cava sa môže vyrábať z rôznych druhov. Hlavné druhy hrozna používané pri jej výrobe sú macabeo, parellada a xarel·lo. Výrobcovia, ktorí sa chcú čo najviac priblížiť šampanskému, používajú na výrobu cavy odrody hrozna chardonnay a pinot noir. Na výrobu rosé cavas sa používajú červené odrody ako garnacha, monastrell a trepat.

CAVA

Výroba

Z hrozna sa lisuje mušt, ten sa čistí, aby sa zbavil sedimentu a víno potom kvasí vo veľkých tankoch. Základné druhy vína, ktoré vzniknú, následne výrobcovia mixujú podľa potreby. Ďalším krokom je tiráž – zmesy sa plnia do fliaš a pridáva sa do nich licor de tirage – zmes bieleho vína, cukru a kvasiniek – ktorý po vykvasení produkuje oxid uhličitý a má charakteristickú vôňu.

Fľaše sa potom nechajú usadiť v horizontálnej polohe na tmavom mieste so stálou teplotou 15 ° C najmenej 9 mesiacov. Po uplynutí tejto doby je vo fľaši vidieť veľké množstvo sedimentu, ktoré je potrebné odstrániť. V minulosti sa to robilo ručne, dnes to už robia stroje. Hrdlo fľaše, v ktorom je usadený sediment, sa zmrazí. Potom sa z fľaše odstráni korok a vzniknutý blok ľadu s usadeninami. Uvoľnené miesto vo fľaši sa doplní „licor de expedición“ – zmesou vína a cukru. Množstvo cukru pridaného v tomto bode určuje, aký typ cavy vznikne. Nakoniec sa fľaša uzavrie korkovou zátkou.

Druhy cavy podľa množstva pridaného cukru

Cava cukornatosť
Brut Nature do 3 g/l bez pridania cukru
Extra Brut do 6 g/l
Brut do 12 g/l
Extra Seco 12 - 17 g/l extra suché
Seco 17 - 32 g/l suché
Semiseco 32 - 50 g/l polosuché
Dulce viac ako 50 g/l sladké

Druhy cavy podľa času dozrievania

Cava čas
Joven 9 - 15 mesiacov
Reserva 15 - 30 mesiacov
Gran Reserva viac ako 30 mesiacov
Obchod

Navštívte náš e-shop