Podľa mnohých zdrojov je najobľúbenejším aperitívom Talianov Aperol Spritz. Nečudo, veď ho pijú už sto rokov. Samotný likér Aperol sa prvýkrát objavil na veľtrhu v Padove v roku 1919. Aperitív Aperol Spritz vznikol údajne v 20. rokoch pravdepodobne ako variant benátského vínneho striku (spritz veneziano), ktorý do Benátok zrejme priniesli Rakúšania v 19. storočí, kedy bolo toto mesto súčasťou habsburskej monarchie. Oranžový koktail s relatívne nízkym obsahom alkoholu a skvelou chuťou sa postupne stal súčasťou talianskej gastronomickej kultúry. Je štandardom, že Taliani si ho objednávajú už pred obedom. V súčasnosti ho už poznajú milovníci koktailov po celom svete a prestáva byť iba letným drinkom.
Typický pomer ingrediencií v koktaili Aperol Spritz je 3 – 2 – 1. Najväčší podiel patrí proseccu, ktoré dopĺňajú dva diely likéru Aperol a nakoniec jeden diel sódy. Pri návštevách Talianska nie je nič výnimočné, ak sa stretnete s tým, že namiesto Aperolu si Taliani vypýtajú Campari. Prečo a v čom je takýto koktail iný?
Bledo oranžový Aperol je sladší ako Campari a obsahuje náznaky horkého pomaranča, kvety horca a chinínovník. V horkejšom, rubínovo-červenom Campari cítiť horké byliny, aromatické rastliny a ovocie. Aperol má nižšiu hladinu alkoholu, len 11%. Campari až 25%, čo prispieva k jeho výraznejšej chuti.
Či zvolíte Aperol alebo Campari, neurobíte chybu. Náš tip? Skúste pomer: prosecco 3, Aperol 1, Campari 1, sóda 1. Nazdravie!