Skip to content Skip to footer

Najobľúbenejší taliansky aperitív?

Podľa mnohých zdrojov je najobľúbenejším aperitívom Talianov Aperol Spritz. Nečudo, veď ho pijú už sto rokov. Samotný likér Aperol sa prvýkrát objavil na veľtrhu v Padove v roku 1919. Aperitív Aperol Spritz vznikol údajne v 20. rokoch pravdepodobne ako variant benátského vínneho striku (spritz veneziano), ktorý do Benátok zrejme priniesli Rakúšania v 19. storočí, kedy bolo toto mesto súčasťou habsburskej monarchie. Oranžový koktail s relatívne nízkym obsahom alkoholu a skvelou chuťou sa postupne stal súčasťou talianskej gastronomickej kultúry. Je štandardom, že Taliani si ho objednávajú už pred obedom. V súčasnosti ho už poznajú milovníci koktailov po celom svete a prestáva byť iba letným drinkom.

Typický pomer ingrediencií v koktaili Aperol Spritz je 3 – 2 – 1. Najväčší podiel patrí proseccu, ktoré dopĺňajú dva diely likéru Aperol a nakoniec jeden diel sódy. Pri návštevách Talianska nie je nič výnimočné, ak sa stretnete s tým, že namiesto Aperolu si Taliani vypýtajú Campari. Prečo a v čom je takýto koktail iný?

Bledo oranžový Aperol je sladší ako Campari a obsahuje náznaky horkého pomaranča, kvety horca a chinínovník. V horkejšom, rubínovo-červenom Campari cítiť horké byliny, aromatické rastliny a ovocie. Aperol má nižšiu hladinu alkoholu, len 11%. Campari až 25%, čo prispieva k jeho výraznejšej chuti.

Či zvolíte Aperol alebo Campari, neurobíte chybu. Náš tip? Skúste pomer: prosecco 3, Aperol 1, Campari 1, sóda 1. Nazdravie!