Skip to content Skip to footer

Bellini

Koktail Bellini patrí k klasickým talianskym miešaným nápojom a má zaujímavú históriu. Talianske zdroje uvádzajú, že drink vytvoril v 40tych rokoch minulého storočia Guiseppe Cipriani v legendárnom bare Harry’s v Benátkach. Do tohto baru údajne chodieval aj Ernest Hemingway či Sinclair Lewis. Barman bol milovníkom talianskeho maliara Giovanniho Belliniho, a preto pomenoval miešaný nápoj jeho priezviskom. Traduje sa, že nápoj vytvoril pre dámy, ktoré sa lúčili so slobodou. Vznikal jednoducho – čerstvé celkom zrelé broskyne pretláčal cez sitko a vzniknuté pyré zalial ich osviežujúcim vychladeným Proseccom.

1 diel broskyňového pyré alebo džúsu
2 diely prosecca
plátok broskyne

Do pohára na šumivé víno – flauty – nalejte najprv vychladený broskyňový džús a potom ho zalejte tiež vychladeným proseccom resp. iným šumivým vínom. Pohár môžete dozdobiť plátkom broskyne.

Frozen Bellini

V lete osvieži “mrazená” verzia tohto nápoja. Namiesto broskyňového džúsu použite rozmixovane mrazené broskyne.